A szép (frissítve)

2009.03.20. 12:01

Mi a szép? Itt egy kis talmud:

Rés Lákis rablóbanda-vezér a fürdőházban találkozott rabbi Johánánnal, aki korának legszebb férfijai közé tartozott, és mindkettejük életét megváltoztatta ez a találkozás (nem úúúgy!). Rés Lákis kijelentette, hogy ha rabbi Johánánnak van lánytestvére, na, őt mindenképpen elveszi. Rabbi Johánán azt kérte ennek fejében, hogy Rés Lákis térjen meg, és tanuljon. Rés Lákis vállalta ezt, és kora egyik legnagyobb tudósává vált, a Jeruzsálemi Talmud egy legfontosabb bölcse (de a Babilóniai is idézi néha). Rabbi Johánán szépsége tehát akkora volt, hogy ereje még egy rablóvezért is meg tudott téríteni. Nos van rabbi Johánánról egy másik tanítás is ami ide tartozik. Rabbi Johánán külön engedélyt kapott, hogy az esti smá imát, amit lefekvéskor már az ágyban mondunk el, azt ne abban a testtartásban mondja el, mint ahogy kellene. Hogy miért? Mert rabbi Johánán olyan kövér volt, hogy nem tudott megfordulni az ágyban!

:)

Hát, gyorsan kiderült, mennyire félreértettem a sztorit (mondjuk nem a lényegét), itt jönnek a javítások:

Nincs szó fürdőházról, Rés Lákis a Jordán partján látja meg rabbi Johánánt, akit gyönyörű nőnek néz, és hogy megszerezze magának, gyorsan átugrik a túlpartra (ahol rabbi Johánán fürdött). Itt két felismerés zajlik: Rés Lákisnak leesik, hogy rabbi Johánán férfi, míg az felismeri az erőt Rés Lákisban, és azt mondja neki, ezt az erőt a tórának kellene szentelnie, és akkor hozzáadná a hugát feleségül, aki még nála is szebb.

Szóval így történt, aki nem hiszi, járjon utána...

A bejegyzés trackback címe:

https://aladdinberlinben.blog.hu/api/trackback/id/tr421013030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása