Halálbüntetés

2009.03.19. 22:37

Na, én nem vagyok halálbüntetés-párti, ne gondolja senki, de az is igaz, hogy mindig is izgattak az intézményes horrorisztikus kegyetlenségek, például a különböző kivégzési módok. Ma pedig megtanultam, hogy mik az örökkévaló által elrendelt különböző halálbüntetés típusok. Merthogy több is van belőlük. Négy, hogy pontos legyek, és a félreértések elkerülése végett itt rögtön leszögezem (vagy fel, haha… :), hogy a keresztre feszítés nincs köztük.

A leggyakoribb a szkila, azaz a Brian életéből is jól ismert megkövezés. Csak persze nem álszakállas nők hajigáltak kavicsokat, hanem egy szikláról összekötözve vetették a mélybe az megkötözött elítéltet, és még jól utána hajítottak egy nagyobb követ (nyilván a biztonság kedvéért)

A herev számunkra a legkönnyebben elképzelhető mód, mert karddal lefejezést jelent.

A henek kicsit furcsának tűnik nekem, folytást jelent egyébként, amit úgy kell elképzelni, hogy egy kötelet a delikvens nyaka köré hurkolnak, majd két végét jó messziről két pasas két irányban erősen húzza, fulladásig.

Végül pedig a legdurvább, a szréfa, ami égetés. De hogy! Egy izzó vasdarabot a torkon át dugnak le, s belülről égetnek! Jujj…

Azért azt fontos megemlíteni, hogy noha rengeteg bűnt sújtanak halálbüntetéssel, az a szanhedrin, amelyik 70 év alatt két ilyen büntetést kimondott, azt vérengzőnek tartották. Ha pedig így nézzük, akkor a nemzeti hóhér akár élhetett teljes életet anélkül, hogy egyszer is kellett volna dolgoznia (ami persze csak akkor gáz, ha teljesítménybérben fizetik :) .

Az adja az elitélés nehézségét, hogy csak ha megbizonyosodtak róla, hogy a bűnös tudatában volt bűne súlyának, és ettől függetlenül, dafke bűnözött. Ehhez pedig kell két tanú, akik tanusítják, hogy figyelmeztették őt, és az két percen belül cselekedett (és így tovább, van még néhány bonyolultabb feltétel).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aladdinberlinben.blog.hu/api/trackback/id/tr301013008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nodekornél 2009.03.20. 09:17:37

és melyik büntetés miért járt? tudsz hozni példát mindegyikre? főleg az égetés érdekel. ilyen durvát még nem nagyon hallottam, holott jogtörténeten mi is tanultunk ezt-azt :). ezeket a büntetéseket az övaló rendlete el, mondod, és le van írva a Tórában vagy csak kikombinálták belőle?

aladdin a madrich 2009.03.20. 13:16:53

utánnanézek, szerintem amúgy néven vannak nevezve az írott tanban, és a szóbeli tan alapján tudjuk, hogy pontosan hogyan kellett végrehajtani őket. Asszem minden tórában említett halálos bűnnél említve van, melyik fajta a büntetés.

nodekornél 2009.03.20. 14:33:42

a lelke legyen kivágatva vagy valami iylesmi, az fizikia büntetés vagy azt majd ő hajtja végre?

Nera 2009.03.24. 21:26:20

és arról van szó, hogy ki hajtja végre a büntetést?? szerintem már az is büntetés lehet... fôleg ilyen borzalmasságaknál
süti beállítások módosítása