Téli túra

2009.01.14. 14:36

Dec 22-én hajnalban imcsiztünk, volt kis regcsi, és kellett mini szendókat összerakni magunknak az út elejére. Viszont természetesen nem lehetett időben elindulni, talán mert sok zsidó kellett volna, hogy buszra szálljon (meg mert az átkozott jószivünk: egy izraeli nagycsalád került itt bajba, valam üzlettársi viszály és per is volt, meg beteg gyerek biztosítás nélkül, mindenesetre a mi buszunkra felfértek, és elvittük őket Prágába, annyi csomaggal, amennyi egy kisebb költözésnél látható, ettől viszont a mi cuccaink nem fértek el a buszban, és a kajáink teljesen összekeveredtek, amiből jó nagy bálágán lett Prágában, de erről később; a lényeg, hogy biztos ismerős a helyzet: jót akarsz tenni valakivel, és ettől neked annyi kellemetlenséged származik, hogy már átkozod a percet, amikor hallgattál a szívedre...). Egy óra késéssel indultunk, de ez persze majd este okoz gondot, ekkor még azt hittük minden a legnagyobb rendben van.

Rav Kern szerzett egy kis hangosbemondót, és egész nap azzal szórakoztatott bennünket, hogy keletnémet idelógiai (vagyis politikai) tisztet játszott, csak a felét értettem, de az is nagyon vicces volt (németül beszélt), a sok exszovjet gyerek (még ha babakorukban be is zárt a bazár) értékelte a sok imperialistázást meg miegyebet. A másik szórakozás az volt, hogy az egyik srác laptopján (a buszon mindenki köré tömörült) egy olyan dokumentumfilmet - filmhiradószerűséget néztek, ami a különböző hászid rebék hanukai gyertyagyujtásait mutatta be (nekem az ötödik után mind ugyanolyannak tűnt, és fogalmam sem volt, hogy mennyi fajta haszidizmus van, és hány rebe). A harmadik dolog, amit csinálni lehetett a buszon (és én ide csatlakoztam), az egyik rabbi (Pinchas) egy érdekes siúrt (előadás féle) tartott, a hetiszakasz, némi kabala és muszar kapcsolatáról, a lényege valahol Júda (törzsfő, és a legtöbb mai zsidó őse) királysága és József uralkodása (és persze utódaiké).

Drezda volt az első uticél, itt rav Kern idegenvezetett bennünket hangosbemondója segítségével, csináltunk néhány bolond csoportképet, láttunk néhány szépet, és egy érdekeset (a helyi zsini egy különleges új épület, egyszerre erőd, középkori fílinggel, és nagyon modernnel, és mivel neológ, ezért a kávézójában és nem az imatermében imádkoztunk minchát (délutáni imát)), és rájöttem, hogy két fiatal bóher nagyon zavar. Folyamatosan lemaradtak, nem zavarta őket, hogy mindenki rájuk vár, egyszer beálltak egy hosszú sorba kólát venni, és az egész csoport 20 percet fagyoskodott mire megjöttek. Fiatalok és meglehetősen alacsonyak révén azon gondolkoztam, hogy hívjem őket, a törpe és a gnóm volt a két tipp, végül varjáltam a neveket.

A város maga nagyon szép (mármint a szőnyegbombázást túlélt, vagy felújított belváros, és itt most jön néhány kép a dél-koreai kislány fényképezőjéből:


mi is körülbelül itt parkoltunk, és innen sétáltunk be.

minden ilyen kicsit sötét és pörkölődött kövekből van.

ennek a háta is, csak nem látszik jól itt.

azt mondják, ez még a háború miatt van

A bejegyzés trackback címe:

https://aladdinberlinben.blog.hu/api/trackback/id/tr6877356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

id. Aladdin 2009.01.14. 21:57:32

Beszélgettél is a koreai kislánnyal? Mondjuk te: kamza hamída! Mire ő: gern geschehen! Nem vette észre az északi kiejtésedet?
süti beállítások módosítása